Hoe herstel je van een burn-out? | 3 fasen herstel burn-out
Herstel burn-out!
Het gaat niet om wat je denkt maar om wat je doet!
Genoeg rust lijkt voldoende om te herstellen maar wist je dat deze strategie niet de oplossing is? Bij herstel van een burn-out is een actieve oplossing nodig. Het herstel van een burn-out verloopt in 3 fasen:
- Begrip en acceptatie dat je een burn-out hebt. Rust en ontspanning zijn belangrijk in deze fase. Wissel rust en ontspannende activiteiten af.
- De oorzaken van de (over)spanning op een rij zetten en oplossingen formuleren voor deze problemen.
- Het uitvoeren van het actieplan en langzaam de normale bezigheden weer oppakken.
Hoelang duurt het herstel van een burn-out?
Hoelang het herstel van je burn-out duurt is afhankelijk van meerderde factoren. Bijvoorbeeld hoe lang je al spanningsklachten ervaart en de periode dat je niet meer werkt. Ook de omstandigheden op je werk en in je prive situatie spelen mee. Gemiddeld duurt de eerste fase 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Ben je al een tijd thuis omdat het echt niet meer ging, dan kan het mogelijk langer duren voordat je weer op de rit bent.
Fase 1. Herstel burn-out
Als het niet goed gaat met je dan is het belangrijk om rust in te bouwen zodat je ruimte krijgt om te herstellen. Het is waarschijnlijk ingewikkeld om toe te geven, maar als je niet meer goed functioneert, dan moet je een aantal activiteiten of taken (tijdelijk) laten vallen of afstaan. Kijk samen met je thuisfront en je werkgever wat je wel en niet kan blijven doen.
- Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk blijft werken. Ritme, structuur en contact met het werk is goed voor je herstel. Voelt het te zwaar, probeer dan om in goed overleg (gedeeltelijk) te blijven werken. Hopelijk kan je dit bespreken met je werkgever. Als dat niet het geval is, dan is het slim om een vertrouwenspersoon in te schakelen waar je mee kan overleggen om op een constructieve manier met je werkgever te communiceren.
- Is het nodig dat je bepaalde werkzaamheden tijdelijk moet laten vallen, dan is het belangrijk dat je dit goed bespreekt met de mensen om je heen. Je directe collega's en ook het thuisfront. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over wat je wel en niet doet en wanneer je dit samen evalueert. Het is misschien moeilijk om het uit te leggen aan je collega's, je partner en je vrienden, maar duidelijke communicatie geeft meestal heel veel begrip. Begrip zorgt voor medewerking en waarschijnlijk daardoor ook voor minder onrust bij jou.
- Als het allemaal te veel is en je misschien ook al minder werkt, dan is het heel verleidelijk om niks meer te doen. Helaas zorgt passiviteit niet voor herstel. Ritme, regelmaat en goed voor jezelf zorgen is nu extra belangrijk. Op vaste tijden naar bed, pauzes nemen, sporten of even wandelen, het huis op orde houden, sociale activiteiten ondernemen en gezond koken. Waarschijnlijk zijn dit precies de zaken die onder jouw stresssituatie lijden. Toch is voor je herstel het allerbelangrijkste om deze 'normale' dingen zo goed mogelijk door te laten gaan. Het klinkt heel eenvoudig, maar ik weet dat dat niet zo is. Ik kan je helpen om een plan te maken die bij jouw situatie en tempo past. Nog even een site note, wat je waarschijnlijk wel weet... in deze situatie is verdoving heel verleidelijk. Alcohol en drugs zorgen voor een tijdelijke roes maar nooit voor een oplossing.
- Doe het rustig aan en zorg goed voor jezelf. En zoals net gezegd, een planning is meer dan nodig (noodzakelijk!). Rust, slapen, douchen, aankleden, gezond eten en op vaste tijden even naar buiten. En vergeet niet iets te doen waar je plezier in hebt (of had). Muziek maken, sporten, klussen, een andere hobby... Je hebt er vast geen zin in. Maar het wel gaan doen helpt je om weer in 'een flow' te komen.
Fase 2. Herstel burn-out
Als het je gelukt is om er aan toe te geven dat het 'gewoon even niet meer gaat', dan moet je na een periode van rust weer in de actiemodus gaan. Niet te snel hoor! Maar wel overdacht. Met een plan dat bij jouw past. In deze tweede fase van je burn-out ga je de oorzaken van de burn-out op een rij zetten. Ik kan je daarbij helpen. We gaan een zogenoemde 'whiteboard sessie' plannen (online, via videobellen) en we maken een helder overzicht. Vaak is stress niet gerelateerd aan 1 ding, het is een cluwe. Door die cluwe te ontrafelen, zorgen we voor overzicht en daarna formuleren we mogelijke oplossingen per item en maken een actieplan dat zowel op korte- al lange termijn verlichting geeft. Dit proces kan confronterend zijn, maar het geeft duidelijkheid, richting, oplossingen en het is ook fijn om gewoon even alles te spuien en te ordenen.
Fase 3. Herstel burn-out
In de derde fase gaan we het actieplan uitvoeren. Je pakt steeds meer taken weer op. Het is in het begin waarschijnlijk lastig, want alles waar je geen zin meer in hebt, ga je nu toch weer stap voor stap doen. Zoals eerder geschreven "Het gaat niet om wat je denkt, maar om wat je doet!". Een burn-out kan je alleen herstellen door goed voor jezelf te gaan zorgen (ook al heb je er geen zin in). Maar geloof me, als je het gaat doen, stap voor stap, dan ga je je steeds beter voelen. Dat heeft even tijd nodig hoor, zeker 6 weken. Maar, waar een wil is.... is een weg! En ik ga je helpen.
Graag stel ik me aan je voor
Welkom! Ik ben Nanna van den Nieuwendijk, geboren in 1979 en ik woon samen met mijn dochter in Eindhoven. Zowel privé als professioneel heb ik meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met autisme. Ik begeleid en coach hoogopgeleide en hoogfunctionerende medewerkers met autisme in het kader van verzuimpreventie en reïntegratie en verzorg daarnaast 'coaching on the job' en trainingen voor managers die deze collega's een inclusieve werkomgeving willen bieden.