Het intelligente autistische brein

Het intelligente autistische brein: ongekende kracht en uniek denkvermogen

Het intelligente autistische brein is anders bedraad dan een niet autistisch brein. Anders in hoe het waarneemt, denkt en informatie verwerkt. Maar dat 'anders' hoeft geen tekortkoming te zijn. Het is een bron van uitzonderlijke waarneming, die in combinatie met hoge intelligentie zich uit in unieke talenten, creatieve oplossingen en diepe inzichten.

Diepgaande denkers: de kracht van speciale interesses

Een van de meest opvallende kenmerken van mensen met autisme is het vermogen om zich volledig te verdiepen in een onderwerp. Waar anderen misschien oppervlakkig door informatie heen scrollen, neemt het autistische brein juist de tijd. Dit kan resulteren in zogenaamde 'speciale interesses': een onderwerp dat zó fascinerend is dat iemand er zich met hart en ziel op stort.

Deze fascinatie is geen oppervlakkige hobby, maar gaat gepaard met een enorme gedrevenheid om álles te weten, tot in de kleinste details. Hierdoor ontwikkelen veel mensen met autisme een diepgaande expertise. Dit zie je bijvoorbeeld bij autistische wetenschappers, programmeurs, historici of kunstenaars, die in staat zijn kennis op een ongekend hoog niveau te vergaren en toe te passen. Waar anderen stoppen, gaan zij door.

Het vermogen om diep te duiken, zorgt ervoor dat het autistische brein vaak dè expert aan tafel is.

Logisch, rechtlijnig en onafhankelijk denken

Het autistische brein werkt vaak logisch en gestructureerd. Mensen met autisme nemen informatie vaak objectief op, zonder beïnvloeding van sociale druk, ongeschreven regels of groepsdenken. In een wereld waar emoties en sociale signalen regelmatig de boventoon voeren, kan dit helderheid en consistentie brengen.

Deze manier van denken maakt hen uitstekende probleemoplossers. Situaties worden vaak bekenen vanuit logica en feiten en laten zich minder leiden door emotionele en irrelevante bijzaken. Dit is waarom autistische denkers vaak uitblinken in analytische beroepen zoals IT, wetenschap, techniek of financiën.

Onafhankelijkheid van sociale beïnvloeding zorgt voor ècht origineel denken.

Het zien van patronen en details die anderen missen

Een andere bijzondere eigenschap van het autistische brein is het vermogen om patronen en structuren waar te nemen. Dit kan zich uiten in het snel herkennen van visuele patronen, cijfers, geluiden of zelfs gedragingen van anderen.

Waar veel mensen geneigd zijn om over details heen te kijken en alleen het geheel te zien, valt het autistische brein juist op wat subtiel en verborgen is. Dat kan variëren van een foutje in een datasheet, tot een onopgemerkt muzikaal motief, tot het perfect begrijpen hoe een complex systeem werkt.

In vakgebieden waar precisie en oog voor detail cruciaal zijn, is dit talent onmisbaar.

Hyperfocus: een superkracht

Een van de kwaliteiten van veel mensen met autisme is het vermogen om volledig op te gaan in één taak: hyperfocus. Waar anderen snel afgeleid raken, kan het autistische brein uren achtereen geconcentreerd werken en verdiepen, zonder de noodzaak om tussendoor te pauzeren.

Hyperfocus wordt vaak gezien als een uitdaging (bijvoorbeeld bij het vergeten van pauzes), maar in de juiste omstandigheden kan het een superkracht zijn. Het zorgt voor een intense flow, gefocust productief zijn en binnen korte tijd indrukwekkende hoeveelheden werk te verzetten.

Afkrijgen in een paar uur wat anderen niet voor elkaar krijgen in een paar dagen – puur door pure focus.

Creativiteit en out-of-the-box denken

Hoewel autisme vaak wordt geassocieerd met rigiditeit, blijkt uit onderzoek en praktijk dat veel autistische mensen heel erg creatief zijn – alleen uit die creativiteit zich vaak anders dan bij neurotypische mensen.

Omdat mensen met autisme anders denken, buiten de sociale kaders en conventies om, komen autistische breinen met oplossingen of ideeën die voor anderen mogelijk totaal niet voor de hand liggen. Mensen met autisme combineren kennis uit verschillende domeinen, denken vaak niet in standaardpaden en kunnen daardoor heel origineel zijn.

Grote waarde in creatieve beroepen, innovatie, kunst en wetenschap.

Sensorische intelligentie: een verfijnd zintuiglijk systeem

Naast cognitieve intelligentie is er bij veel mensen met autisme ook sprake van verhoogde sensorische gevoeligheid. Geluiden, geuren, licht, aanrakingen – alles komt intenser binnen.

Hoewel dit soms als belastend ervaren wordt, is dit ook een vorm van zintuiglijke intelligentie. Het betekent dat mensen met autisme vaak dingen opmerken die anderen totaal niet waarnemen. Een subtiel verschil in toon, een kleine verandering in sfeer, een afwijking in een omgeving – niets wordt ontgaan.

Voelen en zien wat anderen missen, dat is ook intelligentie.

Conclusie

Naast uitdagingen geeft een autistisch denkvermogen veel inzicht en kracht. Het autistische brein denkt diep, ziet scherp, voelt intens en werkt anders. Juist dat ‘anders’ zorgt voor innovatie, creativiteit en exclusiviteit.

Disclaimer:
In mijn blogs deel ik inzichten en persoonlijke ervaringen. Iedere persoon met autisme is uniek en wat voor de één geldt, hoeft niet voor de ander te gelden. Dit artikel is bedoeld ter inspiratie en bewustwording en kan geen persoonlijk advies en/of diagnostiek bij een gekwalificeerde GGZ instelling vervangen.

Graag stel ik me aan je voor

Welkom! Ik ben Nanna van den Nieuwendijk, geboren in 1979 en ik woon samen met mijn dochter in Eindhoven. Zowel privé als professioneel heb ik meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met autisme. Ik begeleid en coach hoogopgeleide volwassenen (veelal met autisme) thuis en op het werk. Daarnaast verzorg ik 'coaching on the job' en trainingen voor managers die collega's met autisme een inclusieve werkomgeving willen bieden.

Online hulp bij ontzuren, pH waarde, reuma, jicht, psoriasis eczeem, huidklachten, vermoeidheid, meer energie, Online life coach, online voedingsadvies, online coaching, coaching bij werkstress, work life balance, corona coaching, coaching autisme, ontzuren, online afvallen, gewichtsverlies, afslanken, zuur base, basisch eten, online voedingscoach, voedingsdeskundige, ervaringen, maatschappelijk werk, burn out, leefstijl, vitaliteit, online gezonde workshops, workshop gezonde voeding, workshop vitaliteit, workshop voeding en energie, werk, bedrijven, hr, verzuimpreventie, Nanna van den Nieuwendijk, reviews, ervaringen, docent voeding en leefstijl, onderwijsontwikkelaar, Eindhoven, allergie, intolerantie, gezond eten, normaal eten, dieet, dieetadvies, gewichtsconsulent, bedrijfsmaatschappelijk werk, verzuimpreventie, preventief medisch onderzoek, pmo, urine, natuurvoeding, gedragsverandering, gedrag