Het logische autistische brein

Het logische autistische brein

Veel mensen denken bij autisme vooral aan sociale uitdagingen, maar een minstens zo belangrijk kenmerk is de manier waarop het brein informatie verwerkt. Het logische autistische brein is vaak sterk gericht op patronen en systematiek. Dit heeft zowel voordelen als uitdagingen, zeker in een wereld die niet altijd even gestructureerd en logisch is ingericht.

De kracht van logica

Mensen met autisme verwerken informatie vaak op een analytische manier en zoeken naar verbanden, structuren en logische verklaringen. Waar anderen zich laten leiden door intuïtie of sociale conventies, kijkt het autistische brein eerder naar feiten en redeneringen. Dit maakt veel mensen met autisme uitstekende probleemoplossers en specialisten in hun vakgebied. Denk aan wiskundigen, programmeurs en onderzoekers, maar ook aan mensen die patronen herkennen in kunst of taal.

Daarnaast kan de focus op logica helpen bij het nemen van objectieve beslissingen. Waar anderen zich laten leiden door groepsdruk of emoties, blijft iemand met autisme vaak bij de feiten. Dit kan van grote waarde zijn in bijvoorbeeld wetenschap, techniek en rechtspraak.

De uitdagingen van een logisch brein

Hoewel een logisch denkproces veel voordelen biedt, kan het ook botsen met de sociale realiteit. In menselijke interacties spelen emoties, verwachtingen en ongeschreven regels een grote rol. Iemand met een logisch ingesteld brein kan hierdoor in verwarring raken of verkeerde aannames doen. Bijvoorbeeld:

  • Indirecte communicatie: Als iemand zegt "misschien" terwijl hij eigenlijk "nee" bedoelt, kan dit verwarrend zijn.
  • Onlogische verwachtingen: In een werkomgeving wordt soms verwacht dat iets op een bepaalde manier wordt gedaan "omdat het altijd zo is gegaan", terwijl iemand met autisme juist een efficiëntere aanpak zoekt.
  • Sociale subtiliteiten: Humor, sarcasme en impliciete boodschappen kunnen moeilijk te interpreteren zijn zonder duidelijke context.

Hoe kun je omgaan met jouw logische brein?

Het logisch ingestelde brein is sterk gericht is op feiten, structuren en duidelijke patronen. Echter, het leven vraagt regelmatig om flexibiliteit en sociale afstemming en dat kan ingewikkeld zijn.

Om om te kunnen gaan met je eigen logische brein in wisselwerking met een soms onlogische omgeving, is het belangrijk om een persoonlijke balans te vinden tussen logica en sociale realiteit om niet elke keer uit het veld geslagen te worden als een situatie of uitspraak botst met jouw logica.

Ik hoop je een paar strategieën te geven om hiermee om te gaan zonder jezelf te verliezen in de chaos van sociale verwachtingen.

  • Vraag om verduidelijking: Probeer helderheid te creëren. In plaats van aannames te doen, kun je vragen wat iemand precies bedoelt. Dit voorkomt verwarring en misinterpretatie. En, het blijven zitten met vragen en onduidelijkheid over wat iemand bedoelt zorgt voor nog meer onrust en overprikkeling.
  • Ongeschreven regels herkennen: Sociale interacties zitten vol met impliciete regels en verwachtingen. Door ervaringen bewust te analyseren, patronen te herkennen en eventueel samen met iemand te bespreken, kunnen deze ongeschreven regels voorspelbaarder worden.
  • Accepteer dat niet alles logisch is: Het kan helpen om jezelf eraan te herinneren dat niet iedereen vanuit logica handelt. Sommige dingen worden gedaan of gezegd uit gewoonte, emotie of sociale conventie. Dit erkennen zonder oordeel kan misschien rust geven.
  • Vertel anderen wat je nodig hebt: Wat jij hoort, ziet, denkt en voelt... dat weet de ander niet. Maak, mits het een veilige omgeving voor je is om dit te delen, de ander duidelijk wat jij nodig hebt om communicatie of situaties te begrijpen.
  • Zelfzorg en rust: Het logisch willen analyseren (informatieverwerking) van alle situaties en gesprekken kan vermoeiend zijn, zeker wanneer de buitenwereld chaotisch of onduidelijk aanvoelt. Regelmatig tijd nemen om je hoofd tot rust te laten komen en jezelf niet te veel bloot te stellen aan prikkels is essentieel. Je kan meer aan, verwerken en begrijpen als je uitgerust bent.

Hoe kunnen anderen helpen bij de uitdagingen van een logisch brein?

Voor mensen zonder autisme is het waardevol om te erkennen dat niet iedereen informatie op dezelfde manier verwerkt. Duidelijkheid, voorspelbaarheid en rechtlijnige communicatie maken het voor mensen met autisme makkelijker om je te begrijpen en niet in verwarring te geraken.

Als je samenwerkt of leeft met iemand met een logisch ingesteld brein, kun je veel betekenen door kleine aanpassingen te maken:

  • Wees duidelijk en direct: Vermijd vage uitspraken en impliciete hints. Zeg liever wat je bedoelt.
  • Leg sociale regels uit: Wat voor jou vanzelfsprekend is, kan voor iemand anders onlogisch of onbekend zijn. Benoem expliciet verwachtingen of gewoontes.
  • Geef tijd en ruimte om te verwerken: Een logisch brein kan tijd nodig hebben om nieuwe informatie te analyseren. Forceer geen snelle antwoorden.
  • Stel open vragen: Nodig iemand uit om zijn of haar manier van denken uit te leggen, zonder oordeel.
  • Waardering voor de logica: Laat zien dat je de analytische denkwijze waardeert, ook als die verschilt van jouw aanpak.

Door met respect en begrip tegemoet te komen aan de logische benadering van iemand met autisme, ontstaat er meer wederzijds begrip en samenwerking.

Conclusie

Het autistische brein is van nature sterk gericht op logica en structuur. Dit biedt voordelen in analytisch en objectief denken, maar kan ook uitdagingen opleveren in een wereld waarin emoties en sociale subtiliteiten een grote rol spelen. Door wederzijds begrip en aanpassingen kunnen zowel mensen met als mensen zonder autisme profiteren van deze manier van denken.

Disclaimer:
In mijn blogs deel ik inzichten en persoonlijke ervaringen. Iedere persoon met autisme is uniek en wat voor de één geldt, hoeft niet voor de ander te gelden. Dit artikel is bedoeld ter inspiratie en bewustwording en kan geen persoonlijk advies en/of diagnostiek bij een gekwalificeerde GGZ instelling vervangen.

Graag stel ik me aan je voor

Welkom! Ik ben Nanna van den Nieuwendijk, geboren in 1979 en ik woon samen met mijn dochter in Eindhoven. Zowel privé als professioneel heb ik meer dan 20 jaar ervaring in het werken met mensen met autisme. Ik begeleid en coach hoogopgeleide volwassenen (veelal met autisme) thuis en op het werk. Daarnaast verzorg ik 'coaching on the job' en trainingen voor managers die collega's met autisme een inclusieve werkomgeving willen bieden.

Online hulp bij ontzuren, pH waarde, reuma, jicht, psoriasis eczeem, huidklachten, vermoeidheid, meer energie, Online life coach, online voedingsadvies, online coaching, coaching bij werkstress, work life balance, corona coaching, coaching autisme, ontzuren, online afvallen, gewichtsverlies, afslanken, zuur base, basisch eten, online voedingscoach, voedingsdeskundige, ervaringen, maatschappelijk werk, burn out, leefstijl, vitaliteit, online gezonde workshops, workshop gezonde voeding, workshop vitaliteit, workshop voeding en energie, werk, bedrijven, hr, verzuimpreventie, Nanna van den Nieuwendijk, reviews, ervaringen, docent voeding en leefstijl, onderwijsontwikkelaar, Eindhoven, allergie, intolerantie, gezond eten, normaal eten, dieet, dieetadvies, gewichtsconsulent, bedrijfsmaatschappelijk werk, verzuimpreventie, preventief medisch onderzoek, pmo, urine, natuurvoeding, gedragsverandering, gedrag